top of page

 

עצירות ותזונה

לעולם ישתדל אדם שיהיו מעיו רפין כל ימיו וקרובים לשלשול 
(העיקר שצואתו לא תהי קשה כאבן).

כל זמן שהרעי הפסיק לצאת או יוצא בקושי, חלאים רעים ממשמשים ובאים" ובמה ירפה אדם את מעיו? ראשית כל יתאמץ מעט, אם הוא בחור יאכל מדי בקר מאכלים מלוחים שלוקים, מתובלין בשמן זית או במורייס מלוח, בלא פת. או שישתה מי שלקים של תרדין, או יאכל קרוב בשמן זית ומורייס במלח.

ואם הוא זקן ישתה בבקר דבש מזוג במים חמים ואח"כ יחכה כארבע שעות ויאכל סעודתו.

ועוד כלל חשוב אמרו כחמי הרפואה בבריאות הגוף: "כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע ומעיו רפין אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק"

 

מהי באמת עצירות?

עצירות היא מצב שבו היציאות של אדם מעוררות אי נוחות או שתכיפותן קטנה מהרגיל.

אדם הלוקה בעצירות מייצר צואה נוקשה שקשה להפרישה. כן הוא עלול לחוש כאילו החלחולת לא התרוקנה לחלוטין.

עצירות אקוטית מתחילה לפתע וקשה להיפטר ממנה.

עצירות כרונית, לעומת זאת עלולה להתחיל מבלי שהאדם יבחין בכך ולהימשך חודשים או שנים.

לעתים קרובות הסיבה לעצירות חריפה היא רק שינוי בתזונה, או ירידה בפעילות הגופנית.

עצירות חריפה נגרמת מדי פעם על ידי בעיות רציניות כמו חסימה במעי הגס, הספקת דם בלתי נאותה, ופציעה קשה בעמוד השדרה.

פעילות גופנית מועטה מדי וכמות סיבים נמוכה מדי בתפריט הן סיבות נפוצות לעצירות כרונית.


סיבות נוספות הן:

         פעילות נמוכה של בלוטת התריס (היפותירואידיות)

         רמות סידן גבוהות בדם (היפרקלצמיה)

         מחלת פרקינסון

         הריון

          גיל הזיקנה

          הפרעות עצביות במעיים 

         חוסר ביטוי רגשי המתבטא בעצירות

          מתח

          חוסר נוזלים

          תרופות

 

הטיפול בעצירות

אחת הבעיות במציאת טיפול יעיל בעצירות נובעת מכך שמדובר בתסמין הטרוגני שעשוי 
לנבוע מסיבות שונות. שלושה מנגנונים לפחות עשויים לגרום לעצירות: מעבר איטי במעי הגס, 
תסמונת המעי הרגיז והפרעה בתפקוד רצפת האגן. 
לעתים רחוקות מהווה עצירות סימן למצב רציני כמו סרטן המעי הגס.

לעתים נובעת עצירות ממחלה אחרת כמו תת פעילות של בלוטת התריס.

תרופות נוגדות עצירות פועלות על המעי הגס על ידי הגברת המהירות שבה הצואה עוברת 
דרך המעי, או על ידי הגדלת נפח הצואה או תכולת המים בצואה. תרופות מגרות גורמות 
לשרירי המעי להתכווץ, וכך הן מגבירות את המהירות שבה הצואה עוברת דרך המעי. 
חומרים מגדילי נפח סופגים מים במעי וכך מגדילים את נפח הצואה, מרככים אותה ומקילים על 
היציאה. תרופות משלשלות עלולות לגרום לשלשול כאשר לוקחים אותן במינון יתר ולעצירות בשימוש ממושך.

הסיכון החמור ביותר בשימוש ממושך ברוב התרופות המשלשלות הוא פיתוח תלות 
בחומר המשלשל לצורך יציאה תקינה. לכן, יש להפסיק את השימוש בתרופות משלשלות מייד עם 
הופעת יציאות תקינות. אין לתת תרופות משלשלות לילדים אלא בנסיבות מיוחדות ובהמלצת 
רופא.

טיפול טבעי :

איזון מערכת העיכול:

עצירות עלולה להיות בעיתית ולגרום לאי נוחות בדרך כלל זהו מצב המתקיים באחד מהתנאים הבאים:

          צריכה נמוכה של סיבים

          חוסר תנועה

          חוסר איזון במערכת העיכול

          בעיות רגשיות

          התעלמות מהצורך הגופני ללכת לשירותים

 

  פעילות גופנית– יותר פעילות גופנית המגבירה את מהירות תנועת המזון בדרכי העיכול וכך מקלה על העצירות:

  הליכה של 20-30 דקות, בקצב זריז כדי להאיץ את קצב פעימות הלב, עוזרים לגירוי  המעיים. יש הטוענים שהליכה עוזרת בטיפול בעצירות כרונית.

  תרגיל יוגה בשם קוברה: לשכב על הבטן, להניח את הזרועות על הרצפה, כך שהמרפקים מונחים ישירות מתחת לכתפיים. ישר/י את הידיים לאט וכופפי את גבך לאחור עד אשר מתנתקת הבטן מהקרקע. הרגעי והנמיכי את פלג גופך העליון לאט עד לשכיבה. 
יש לחזור על התרגיל כ 5-8 פעמיים ביום.

 

  הגדלת צריכת הנוזלים– מים, מיצים טבעיים, מרק ככול ששותים יותר הדבר מקל על המזון לנוע במעיים.

  ישנם מזונות המעודדים פעילות מעיים– קוואקר, זרעי פשתן מושרים, סלק, דגנים מלאים, קטניות, כרוב, סלרי, כוסברה, בזיליקום, ירקות טריים ומבושלים, פירות.

 

    סיבים תזונתיים -מצויים במזון מהצומח בעיקר בקליפות ירקות טריים ופירות. הסיבים הם בעלי יכולת לספוח אליהם נוזלים , להגדיל ע"י כך את גודל המזון בקיבה , דבר העוזר לדחוף את תוכן הקיבה החוצה והנוזלים הופכים את היציאה לפחות מאומצת ויותר קלה .

 

   אפשר להוסיף סובין מרוכז למזון – מומלץ על צריכת 1-2 כפות סובין 3 פעמים ביום.

מנת סובין יומית היא אחת הדרכים הטובות ביותר להימנע מעצירות . 
לדוגמא רשימה של מזונות המהווים מקורות טובים לסיבים בלתי– מסיסים.
ברשימה זו כל מנת מזון כוללת כ– 3 גרם סובין בלתי מסיסים או יותר כאשר אדם בממוצע צריך לצרוך 20-30 גרם סיבים ליום :

–          אגסים 1/2 כוס

–          אספרגוס מבושל –  4\3 כוס

–          ארטישוק –  2\1 ירק

–          לחם מחיטה מלאה  – 2 פרוסות

–          עדשים ירוקות – 2\1 כוס

–          קישואים מבושלים – 2\1 כוס

–          שזיפים מיובשים – 3\1 כוס

–          שעועית מבושלת  – 2\1 כוס

–           

המלצות תזונתיות :

·        "כלל ירוק" –בכל  ארוחה לשלב  מרכיב של ירקות ירוקים  עליים .

·        ירקות בכל הצבעים להשתדל לאכול לפחות 10 סוגים במשך היום.

·        ירקות מוחמצים – כרוב,  מלפפונים ,  חצילים (  כאשר יש טחורים עדיף לא לאכול ממשפחת הסולנים) עגבניות.

·        פרות – יש לאכול בהגבלה ובכמויות מדודות . פרי יש לאכול 2\1 שעה לפני הארוחה או שעתים לאחר הארוחה.

·        שמן – רצוי להשתמש בשן זית או קנולה , חשוב לצרוך 3 כפיות ביום. אין לטגן פחמימות  – תפוחי אדמה  אורז וכו'.

·        קטניות – בעיקר מונבטות  – מאש , אזוקי , עדשים.

·        תבלינים – זנגוויל , כורכום , מלח אשלגן  .

·        שתייה – לשתות 10-12 כוסות מים ביום – מים מינרליים , מיסודה, תה ירוק , תה צמחים .

·        רטבים – בהכנת רטבים מותר להשתמש ברסק עגבניות , חומץ, חומץ בלסמי, מיץ לימון, רוטב סויה, , חרדל, שום, בצל , פטרוזיליה , שמיר , אורגנו, בזיליקום, קינמון.

·        מומלץ לצרוך דגי מים עמוקים  פעמיים בשבוע דוגמת : סלמון , טונה , סרדינים, מקרל וכו'.

·        מוצרי חלב –  מוצרי חלב עד 5% , גבינה , קוטג'  , יוגורטים  (מומלץ מוצרי חלב עיזים או סויה)

 

צמחי מרפא המומלצים לעצירות: 

הפתרון המושלם!

מיץ פירות יבשים: להשרות 50  גר' תאנים יבשות, 40 גר' שזיפים מיובשים,
4-5 משמשים מיובשים 1/2 1 ליטר מים לבשל למשך 1 שעה. 
לסנן להעביר לצנצנת סגורה ולשמור במקרר, לאכול כול בוקר 1-2 כפיות על קיבה ריקה. מומלץ!

bottom of page